IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд с четири мола у нас планира продажба на активи

Продажбата е част от стратегията на фонда, заложена при неговото създаване

12:18 | 28.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фонд с четири мола у нас планира продажба на активи

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company plc (ECDC), който през април отвори пловдивския мол Galleria Plovdiv, смята да търси начини за продажба на активите, чието развитие е завършил през предходната година, казват от компанията.

Продажбата е част от стратегията на фонда, заложена при неговото създаване. Той има четири проекта за молове у нас – в Пловдив, Русе, Бургас и Сливен.

В съобщение до Лондонската борса от ECDC се казва, че през последната година компанията е завършила два значими обекта, от които единият е молът в Пловдив. Другият проект е офис сградата в Букурещ Cascade Euro Tower, която фондът придоби от Cascade Group в края на 2007 г.

През остатъка от 2010 г. ECDC планира да насочи вниманието си към опериране и търсене на изход от своите завършени активи, към завършване и отваряне на тези, които остават в процес на развитие, и към набелязване на последващи възможности за инвестиции, съобщават от фонда.

Според компанията в България вече се забелязват много ранни признаци, че спадът в икономиката може би вече е към своя край.

„Все още е много рано да се каже, че настъпва възстановяване, но някои макроикономически индикатори показваха леко подобрение през първото тримесечие на 2010 г.“, се казва в съобщението.

Подобно на останалата част от Централна и Източна Европа условията на пазара на имоти и в България останаха много затруднени през първата част на годината. Основните проблеми са все така влошеното инвестиционно доверие и силно ограниченото банково финансиране. Наемите и капиталовите стойности не се очаква да се възстановят значително преди края на 2011 г.

Относно четирите актива, които компанията притежава у нас, молът в Пловдив е отворен със значителен дял на незаетост. Благодарение на привличането на Carrefour и на сравнително успешния старт на продажбите през първите седмици след отварянето от компанията казват, че са успели да привлекат още няколко наемателя, в резултат на които заетите площи представляват 41% от общия обем на отдаваемата площ на центъра. От компанията се надяват до септември този дял да се повиши до 75%.

Във връзка с Mega Mall Rousse компанията отчита леко подобряване на условията на наемния пазар, въпреки че това не е довело до значителни увеличения на договорите за наем. Към момента делът на отдадените площи е около 20% от проекта, като за още 29% се водят преговори. Отварянето на проекта бе отложено за септември 2010 г.

Проектите в Бургас и Сливен засега са спрени в очакване на подобряване на пазарните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 13 години
Поредните *** харчещи чужди пари! Ако сте на зор аз купувам по 1лв.кв.Ще правя музей на строителния и търговски идиотизъм.За търговците предложили най старата колекция от създаването на търговската марка и успяли да я продадат, бонус-1м без наем. На клиентите им среща с строителите и грамота"*** НА МОЛА" и снмка на входа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още